Hälsosam kost under (COVID-19)

Att äta bra kan hjälpa dig att hålla dig frisk och undvika sjukdom.

Hälsosam kost under (COVID-19)

Fokusera på att välja och njuta av ett brett utbud av livsmedel från de 5 livsmedelsgrupperna varje dag. Hälsosam kost kan öka din livskvalitet och minska risken för infektioner och dietrelaterade kroniska sjukdomar.

På den här sidan

  • Hälsosam kost under COVID-19
  • Coronavirus och livsmedelssäkerhet
  • Motivation och stöd
  • Relaterad information
  • Håll dig informerad
  • Resurser

Hälsosamt ätande under COVID-19

Det finns många sätt att välja mat som främjar hälsa och välbefinnande. De svenska kostriktlinjerna ger rekommendationer för hälsosam kost som är realistiska och praktiska. Viktigast är att rekommendationerna baseras på bästa tillgängliga vetenskapliga bevis.

Hälsosamt ätande under COVID-19

Kostriktlinjerna omfattar de 5 livsmedelsgrupperna och de rekommenderade mängderna du ska äta varje dag.

Dessa inkluderar:

  • Gott om grönsaker, olika typer och färger, och baljväxter/bönor.
  • Frukt och bär.
  • Spannmål, mest fullkorn med mycket fiber, såsom bröd, ris, pasta, nudlar, polenta, couscous, havre, quinoa och korn.
  • Magert kött och fjäderfä, fisk, ägg, tofu, nötter och frön och baljväxter/bönor.
  • Mjölkyoghurt, ost och/eller deras alternativ.

Hälsosamma matvanor inkluderar:

  • Att vara fysiskt aktiv och välja lagom mängder näringsrik mat och dryck för att tillgodose dina energibehov.
  • Njuta av ett brett utbud av näringsrika livsmedel.
  • Dricka mycket vatten.
  • Begränsat intag av livsmedel som innehåller mättat fett, tillsatt salt och tillsatt socker som kex, kakor, bakverk, pajer, bearbetat kött, kommersiella hamburgare, pizza, stekt mat, potatischips och andra söta eller salta snacks.
  • Begränsat intag av alkohol.
  • Ta väl hand om din mat – förbered och förvara den på ett säkert sätt.

Coronavirus och livsmedelssäkerhet

Coronavirus och livsmedelssäkerhet

COVID-19 är en andningssjukdom som sprider sig från person till person. Det är inte en livsmedelsburen sjukdom. Det finns inga bevis som tyder på att människor kommer att smittas genom att svälja viruset i eller på mat eller dryck. Det är dock alltid en bra idé att öva på säker hantering och beredning av mat.

När du förbereder och lagrar maten:

  • Upprätthåll en god hygienpraxis.
  • Tvätta färsk frukt och grönsaker under rinnande vatten innan du tillagar eller äter dem.
  • Undvik att laga mat till andra människor om du har symtom på andningssjukdomar.

Falsk och vilseledande reklam

Under COVID-19 är det viktigt att vara medveten om falsk och vilseledande reklam och påståenden om vissa livsmedelsprodukter som förhindrar eller botar COVID-19. Om du är misstänksam mot påståenden om en livsmedelsprodukt, inklusive de som annonseras för att förhindra eller bota COVID-19, kan du kontakta en relevant livsmedelsmyndighet.

Handla under covid-19

Handla

Om du inte måste isoleras kan du fortfarande gå ut och handla mat. Se bara till att du följer fysiska avståndskrav.

Några extra saker du kan göra för att vara säker när du handlar inkluderar:

  • Använd en inköpslista så att ditt besök i butiken blir kort och du inte behöver gå ut igen för att köpa glömda varor.
  • Välj en tid då färre människor sannolikt kommer att vara där.
  • Torka din shoppingvagn eller korg med handtvättmedel eller desinfektionsmedel – många stormarknader tillhandahåller dessa artiklar för kunder att använda innan de går in i butiken.
  • Använd kort istället för kontanter.
  • Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel efter att du lämnat butiken.

Några saker du kan göra för att göra så att maten håller längre, så du behöver göra färre resor till snabbköpet:

  • Köp matvaror som behåller sitt näringsvärde när de lagras eller fryses in. Frysta och konserverade frukter och grönsaker plockas medan de är som bäst och kan vara en bra källa till viktiga vitaminer och mineraler.
  • Leta efter konserverad frukt i naturlig juice, snarare än sirap.
  • Välj köttstycken eller bönor och baljväxter som är lämpliga för grytor. Detta kan ofta ge mer än en måltid eftersom rester kan frysas in.

Att shoppa online och få din beställning levererad, kontaktfri, är ett praktiskt sätt att fylla på ditt kylskåp och skafferi utan att lämna huset. Kontrollera med din stormarknad om den här tjänsten finns i ditt område och vilka alternativ som passar din budget.

Hjälp med matinköp och måltider finns för äldre som kan behöva stöd.

Måltidsplanering

Måltidsplanering

Att planera framåt innebär färre besök i butikerna. Du kan använda en måltidsplanerare för att planera en hel veckas måltider och skapa en inköpslista.

Gör extra portioner av måltider som soppor och grytor och frys in dem till senare. Att ha några extra måltider i frysen är praktiskt för dagar då du inte känner för att laga mat eller är dålig.

Involvera familjen

Det här är en bra tid att involvera alla i ditt hushåll i matlagning och näringslära.

Få dina barn med på att:

  • Planera måltider.
  • Göra shoppinglistor.
  • Förbereda måltider.
  • Städa upp efteråt.

Äldre hushållsmedlemmar kan turas om att laga mat.

Använd era favoritrecept eller var mer äventyrliga och prova något nytt.

Motivation och stöd

Det kan vara svårt att vara motiverad att äta gott i svåra tider.

Att lära dig mer om näring kan hjälpa dig att hålla dig på rätt spår. Ta reda på mer om hälsosam kost online. Det är viktigt att ta hand om sin fysiska och mentala hälsa i svåra tider.

Se våra råd om:

Ta hand om din mentala hälsa under COVID-19
Träna och håll dig aktiv under COVID-19

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *